Prijs voor landschappelijke integratie

De werken aan het Prinses Beatrixcomplex zijn geen puur civieltechnische opdracht. Sas van Vreeswijk besteedt veel aandacht aan de integratie van het project in de omgeving, met respect voor erfgoed en landschapsarchitectuur. Vanop een afstand zie je de nieuwe sluis zelfs niet liggen. “Dat is het grootste verschil met sluizen in een industrieel decor”, bemerkt Jens. “De nieuwe sluiskolk is ontworpen als een snede in het landschap om het vrije zicht op de monumentale heftorens van de oude kolken te behouden. Ook de karakteristieke witte heftorens en de witte sluiswachterswoningen, waarin de nieuwe bedienruimte wordt ondergebracht, werden opnieuw in hun originele staat hersteld.” Dat het sluizencomplex dankzij zonnepanelen energieneutraal zal functioneren, is een mooie bonus.

Dit project bewijst dat Nederland onze expertise in sluizen-en waterbouw op prijs stelt.


Het was nochtans geen eenvoudige opdracht om de oorspronkelijke uitstraling van het geheel te behouden. In functie van de verbredingswerken diende het consortium enkele elementen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te verzetten. Drie kazematten of bunkers, met een gewicht tot 1.600 ton, werden landinwaarts verplaatst, net als een kleine sluis, een duikerhoofd en een palengroep. “Dat was een complexe onderneming, maar met een geslaagd eindresultaat. Alle onderdelen werden buiten de dijk geplaatst, langs een bezichtigingsroute voor fietsers en toeristen.”
Sas van Vreeswijk houdt, naast het panorama en het historisch erfgoed, ook rekening met de lokale fauna. Zo zijn er nabij het sluizencomplex oversteekzones voor vleermuizen. De verlichting aan de Prinses Beatrixsluizen zou hen enorm kunnen storen tijdens nachtelijke uitjes. “We hebben vleermuisvriendelijke verlichting geplaatst, die de beestjes niet verjaagt, maar wel voldoende licht biedt aan de schippers en bedienaars. We installeerden ook vleermuiskasten als tijdelijke woonplaats en behielden bomenrijen die als oriëntatiemiddel fungeren”
De inspanningen om het hele project in de omgeving te integreren, zijn een schot in de roos. Rijkswaterstaat beloonde Sas van Vreeswijk met de prijs voor landschappelijke integratie vanwege het getoonde respect voor geschiedenis en omgeving.


Meer dan een technische oplossing

De ervaring die Jan De Nul opdoet als lid van Sas van Vreeswijk, zal in de toekomst van pas komen om vaker projecten in Nederland uit te voeren. “Dat zijn we trouwens al aan het doen”, bevestigt Jens. “We werken onder meer aan een tender voor het doortrekken van de A15 bij Arnhem, eveneens een grote DBFM-opdracht. Ook daar zullen we meer bieden dan alleen maar een technische oplossing voor het probleem. We mikken op een stevige meerwaarde.”

Aanverwante artikels

Overzicht behouden in het projectmanagementsysteem

Door onze opdrachtgever Rijkswaterstaat bij de werken aan de Beatrixsluis, werden extra strenge kwaliteits-, proces- en omgevingseisen opgelegd. Om het hele traject in goede banen te leiden, stelde Sas van Vreeswijk Jan Denorme aan als Process Manager.…

Lees meer
Hoogste kwaliteitseisen

Aan de productie van vier stalen sluisdeuren van elk 26 meter breed, 14 meter hoog en 6,5 meter dik, zijn uiteraard strenge kwaliteitseisen verbonden. Harald Smeets, Technical Superintendent Vessel Maintenance bij Jan De Nul, volgde de werken in Shanghai,…

Lees meer
Schutten XL

Naast de reeds bestaande tweelingsluis in Nieuwegein bouwt het consortium een derde sluiskolk. Aan beide uiteinden van de sluiskolk zijn niet één, maar twee deuren direct achter elkaar geplaatst: dubbele roldeuren. Het doel van dubbele…

Lees meer
Totaaloplossingen

Totaaloplossingen Met de Beatrixsluis is het de eerste keer dat Jan De Nul een groot waterbouwkundig project in Nederland realiseert. Project Engineer Civil Works Jens Van der Auwera is de tussenpersoon tussen het ontwerpteam en de uitvoerders.…

Lees meer